top of page

Anomalit e placentes

(Placenta Previa)

Types-of-placenta-previa-Illustration-Jo

Obstetrik > Placenta Previa

PLACENTA PREVIA!

 

Placenta previa nenkupton vendosjen parciale apo totale te saj mbi kanalin e qafes se mitres duke bllokuar rrugen normale te daljes se bebit.

 

Kjo gjendje mund te shkaktoj gjakderdhje serioze gjatë shtatzanis dhe lindjes, duke rrezikuar seriozisht shendetin e nenes, e me pas edhe te frytit.

 

Varsish se sa thellë e invadon murin e mitres placenta previa mund te ndahet ne ACRETA (e ngjitur per muri te mitres), INCRETA  (e penetron/deperton 50% te murit te mitres) dhe PERCRETA (penetron mitren dhe mund te depertoj edhe ne organet perreth sej e me se shpeshti fshikzen urinare)

 

Sa me shume invadon mitren apo strukturat  tjera, aq me seriozisht e rezikon jeten e pacientes, per cka nevoitet organizim dhe bashkpunim  multidisiplinar dhe shpesh here shume doza gjak per ta perfunduar nje intervenim te tillë.


acreata.png

Placenta previa është gjendje që rrezikon shëndetin, fertilitetin, madje edhe jetën e shtatzanës.

Më poshtë prezantojm rastin e diagnostifikuar me placenta previa akreata dhe manovrat për lidhjen (ligimin) e arterive Iliake të brendshme me qellim të ndaljes së gjakderdhjes, shpëtimit të mitrës dhe ruajtjes se fertilitetit.

Dr. Göksu Göç

Dr. Alida Hasbajrami

Dr. Premtim Gojani

Dr. Gezim Kastrati

Spitali Amerikan/ Prishtine

1.jpg
bottom of page